Åminne BrukNyheter > Konst- och fotoutställning sommaren 2024

Publicerad: 30 maj 2024

Konst- och fotoutställning sommaren 2024

På Åminne Bruksmuseum ryms historiska minnen, men också en årlig sommarutställning av konst och foto. Vi vill vara en levande mötesplats. Vi vill vara en lokal arena för konst och foto sommartid. Utställningen förändras under sommaren.

Välkommen på vernissage lördagen 15 juni kl. 14.30

En levande utställning i en levande museimiljö.
Verken byts ut under sommaren.

Utställningen förändras och hålls levande under sommaren med hjälp av dig. Återvänd gärna till oss flera gånger under sommaren eftersom konstnärer och fotografer kommer att fylla på med nya verk när något försvinner ur utställningen. Dvs om du vill ha med dig något av konstverken så betalar du i kassan och tar det med dig hem.

Finissage söndagen 18 augusti kl. 17.30.

 

Astrid Marchal 
"För mig är konsten allt. Det viktigaste och mest betydelsefulla."
Hennes pappa växte upp i Åminne. Hon har tillbringat mycket tid under sin uppväxt i Åminne och har många varma, fina minnen härifrån. Astrid skapar främst porträtt som kan beskrivas som en föreställande fotorealism med abstrakt komposition. Hon bygger sina verk med olika penseltekniker i lager och använder starka färger, kontraster och naturligt ljus för att dekonstruera och skapa ett effektfullt dynamiskt uttryck. Hon influeras av kubism, expressionism, fauvism och street art. Hennes verk utforskar det som inte går att ta på hos oss människor.
Född 1992 i Växjö. Utbildad arkitekt på KTH. Har jobbat som konstnär ett år, men målat och ställt ut på flera gallerier och andra sammanhang parallellt med skolan i 4 år. 

Vicky Karlsson
Vicky är uppvuxen i Åminne och har spenderat mycket tid runt bruket. När bruket var igång var hon vid flera tillfällen inne på området och minns hur det var.
Vicky vill att de som ser hennes bilder stannar upp och tittar närmare på fotografierna – vad ser man egentligen? Känslan i bilderna är det centrala. I sin bildserie om Åminne bruk arbetar Vicky delvis med montage av gamla foton i de bilder som hon själv har tagit för att lyfta in minnet av de människor som en gång arbetade på bruket.
Vicky har just avslutat sina studier i foto på HDK Valand samt kursen Visuell Gestaltning. Hon har också studerat foto två år på Helliden Folkhögskola.

Instagram: Equinebyvicky,
Hemsida: equinebyvicky.com
E-post: victoria.vicky.karlsson@outlook.com

Thomas Johansson  - Åminne Bruks husfotograf
"Jag har ingen speciell nisch, utan fotograferar allt möjligt."
Under många år har Thomas Johansson följt verksamheten på Åminne Bruk. Bland annat medverkade han i boken "Åminne bruk. Människor och maskiner.". Hans bilder från motorträffarna hyllas.
Vi ser hans bilder från Åminne Bruk, samt bilder från fotoresor både när och fjärran. Det blir bl å naturbilder både från Store Mosse, Afrika, Indien och Galapagos.
Han började i unga år att fotografera i svartvitt. Framkallade och kopierade i mörkrummet i föräldrahemmet. Numera är det bara digitalt.

https://tottephoto.myportfolio.com/

Konstgruppen "Konstfabriken i Gislaved"
har vana vid att ställa ut i industrimiljö som på Åminne Bruksmuseum. I vanliga fall håller de till i gamla gummifabriken i Gislaved där det ordnas en årlig höstutställning. Då bjuds även gästutställare in, samt elever från estetprogrammet på Gislaveds gymnasium.

Konstnärsgruppen Konstfabriken grundades av Michael Almquist 2012 och består av sju konstnärer, som uttrycker sig i olja, akryl, akvarell, teckning, collage och skulptur samt rakubränning av keramik.

Konstfabriken har även ställt ut på andra orter t ex i Varberg, Falkenberg, Jönköping, Eksjö, Värnamo, Ulricehamn och Limmared. Till hösten 2024 kommer det att hållas en jubileumsutställning då det blir den tionde gången gruppen ställer ut tillsammans i de gamla fabrikslokalerna. 2021 tilldelades Konstfabriken Gislaveds kommuns kulturpris.

Annelie Skogefors
Hämtar sina motiv i naturen och i gamla ödehus. Målar i olja, mest föreställande bilder. Har målat för Christine Weber-Bennerdal på konstgården Blå Huset från och till sedan 2007. Gått grundkurs i oljemåleri 2012 under ledning av konstnär Maj-Britt Pehrsson. Har deltagit i ett antal samlingsutställningar bl. a landstingets höstsalong 2010 och 2011 och på Galleri Hörle slott sedan 2008. Tillhör "Konstfabriken" sedan starten.

Bosse Blomén Svensson
"Skapandet är ett sätt att lämna tid och rum, att bara finnas i varandet av ett kreativt flow"
Naturen är en stor inspirationskälla och uttrycksformerna pendlar mellan olika material som olja, akryl, akvarell, tusch och blyerts. 
Har studerat på Gerlesborgs konstskola i Hamburgsund och Stockholm och deltagit i flera jurybedömda utställningar i Sverige och Norge.
År 2011 blev han inbjuden att ställa ut på Florencebiennalen.
Leder flertalet kurser och workshops i måleri och teckning.

www.svenskakonstnarer.se
Instagram: bosse blomen svensson

Glen Andersson 
Naturen är hans inspirationskälla. Favoritmotivet är bl a fåglar, men målar även abstrakt.
Intresset för konst kom lite senare i livet. 
Bästa ämnet i skolan var teckning. Har gått ett antal kurser i teckning. Målar och tecknar med blyerts och akvarell.

Gudrun Börjesson
"Stort och smått och lite blått"
Naturen är viktig som inspirationskälla. Skog, berg och vatten finns på många målningar. Att bläddra i gamla familjealbum kan också ge upphov till nya alster.
Målar i akvarell. Favoritfärgen är Paynes grey som är blå och går att variera och kombinera i det oändliga. Att måla med akvarellfärger är fascinerande då de lever sitt eget liv och ger oförutsägbara effekter. Storleken varierar från vykortsformat till helark. Bor i Hagelstorp, Gnosjö.

Gunnel Karlsson
"Lev NU"
Det är naturen som är viktigast i hennes måleri. Naturen är perfekt i sig själv och hon strävar därför inte att avbilda den precis som den är utan hämtar sin inspiration från dess färg och formliv.
Gunnel föredrar att måla i akvarell och har gått enstaka kurser men är i grunden självlärd. Bor i Varberg.

Inga Hartvigsson
"Har hållit på med skapande sedan barnsben."
Startade med oljemålning för ca 40 år sedan, men har efter hand nästan helt övergått till akryl. Tycker om starka färger och att experimentera med olika material. Började med skulptur och keramik 1990. Arbetar numera mest med rakubränning.
Gått många kvälls- och helgkurser, några veckor på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och sommarkurser på bl.a. Lunnevads Folkhögskola. Övriga kurser: Teckning, akvarell, ådring/marmorering, träslöjd. Deltagit i många samlingsutställningar, varav någon jurybedömd. Har även haft separatutställningar. Ledare för kvällskurser i oljemålning i 28 år. Bor i Anderstorp.

Micael Almquist
"Att experimentera med olika stilar och tekniker är en spännande resa." 
Har målat så länge han minns, Gick på Falkenbergs konstskola på helger i fem terminer i unga år. Började med olja och senare med akrylfärg. 
På senare tid har han experimenterat med akryl och collage av sönderklippta teckningar och målningar och egentagna foton. Har min ateljé i gamla gummifabriken i Gislaved. Har haft ett flertal utställningar.

Utställningen förändras under sommaren
En levande utställning i en levande museimiljö.
Verken byts ut under sommaren.
Dvs om du vill ha med dig något av konstverken så betalar du i kassan och tar det med dig hem. Gå inte härifrån utan det du vill ha med dig.

Utställningen förändras och hålls levande under sommaren med hjälp av dig. Återvänd gärna till oss flera gånger under sommaren eftersom konstnärer och fotografer kommer att fylla på med nya verk när något försvinner ur utställningen.

TACK  
Till konstnärer och fotografer som hjälpt till att skapa utställningen.
Till Värnamo kommun som samarbetspartner.
Eric Jonsson och Thomas Johansson som hjälpt utställare att hänga konsten.
Lars-Göran Holm och Göran Gustafsson som fixat och fixat.
Helena Nyberg och Karin Malmsten som planerat.
Ett lagarbete med andra ord.


Framförallt ett tack till Dig, som gladde oss med ett besök på museet.

 

 

  • Inga Hartvigsson

  • Annelie Skogefors

  • Bosse Blomén Svensson

  • Glen Andersson

  • Gudrun Börjesson

  • Gunnel Karlsson

  • Thomas Johansson

  • Thomas Johansson

  • Vicky Karlsson

Senaste nytt från oss

Gjutning igen på Bruket

2024-05-31

Gjutning igen på Bruket

Läs mer »

Museivärdar blir också turistvärdar

2024-05-29

Museivärdar blir också turistvärdar

Läs mer »

Föreningsstämma tisdagen 9 april 2024 kl 18

2024-03-21

Föreningsstämma tisdagen 9 april 2024 kl 18

Läs mer »

Hamnen vårfin, men skadegörelse upptäckt

2024-04-07

Hamnen vårfin, men skadegörelse upptäckt

Läs mer »

Smart lösning för att dämpa ljudet

2024-04-07

Smart lösning för att dämpa ljudet

Läs mer »