Åminne BrukProgram > Brukets museum

Alltid på åminne

Brukets museum

Åminne Bruksmuseum har den mest välbevarade kolladan söder om Dalälven och den unika byggkonstruktionen är spännande att se. 

1899 flyttade järnindustrin till Åminne vid sjön Vidöstern och ett samhälle växte upp kring bruket och järnvägen. Idag finns här ett mycket välbevarat och spännande museum.

Idag finns här ett museum med en väl bevarad masugn, kollada mm. 1934 blåstes masugnen för sista gången. Gjuteriet levde vidare ända in på 1990-talet. Idag är målet att utveckla Åminne Bruk som ett industriminne och museum. I gjuteriets kärnmakerilokal inryms utställningen Smålands slumrande millioner, som skildrar sjömalmens och järnhanteringens historia i Åminne.

Under sommaren finns museivärdar på plats när museet är öppet som kan berätta. Men om ni planerar att komma en grupp så vill vi att ni förbokar en gruppvisning.  Övrig tid, när museet inte är öppet, så kan du också förboka en guidad visning.

Här hittar du kontaktuppgifter för bokning av visning.>

Information

17 juni-20 augusti

Öppet alla onsdagar - söndagar kl 13.00 - 17.00 Obs! Stängt midsommarafton, midsommardagen och söndagen i midsommarhelgen. Entré 30 kr för vuxna. Under 18 år gratis. Vi är anslutna till pluspolare, så assistent har givetvis gratis entré.

Händer härnäst på Åminne Bruk

29 oktober - 25 mars

After Work

Endast för medlemmar

Läs mer »